Skip to content

Vriompeis

Wikipedias forklaring på ordet vriompeis;

” Dette ordet blir gjerne brukt som ett ukvemsord eller i argumentasjoner der denne «vriompeisen» er en person som er uenig med deg og dine argumentasjoner. Ordet er det ingen fasit på hvor kommer fra, og er nok opprettet av en vis dialekt. Dette ordet blir brukt aktivt i lokaler nær Bø i Telemark og Lunde. Det kan også bli brukt mot personer som har oppført seg lumpent no noe som helst vis.”

(Red: Wiki er ikke helt nøgd med forklaringen gitt…)

En vriompeis vil også gå under kategorien kverulant og vanskelig, av den enkle grunnen til at den ikke svarer konkret, eller skal vri på svar. Rettes også gjerne mot en person som det står over er uenig i argumentasjonen, og skal lage diskusjoner.

En vriompeis lager diskusjoner, og får opp tankegangen til motparten som må lete etter nye og bedre argumenter. Den tolker også spørsmål og kommentarer på en måte som ikke er forventet i form av å se flere betydninger i kommentarer. Den ser sitt snitt når ord og setninger er dårlig formulert, og klarer å smette seg ut av pikante spørsmål og kommentarer.

En vriompeis er en opportunist som kaster seg over hver mulighet til å vri på en samtale for å komme unna noe den ikke liker, eller synes er bortkastet tid. Den trår også til når samtalene begynner å bli kjedelige for å live opp litt, til andres irritasjon.

En ung vriompeis er ikke vanskelig av negative grunner, men kun fordi den liker å se hvor langt det kan gå, og også liker å få i gang en samtale. Den setter seg også inn i situasjoner der den argumenterer for noe den ikke står for, bare for å bli kjent med argumenter, og få et helhetlig inntrykk av et problem eller spørsmål.

En eldre vriompeis kan enten være en positiv person med godt formulert språk som ikke har tatt seg nær av andres meninger, eller i verste fall ha blitt påvirket av andres  tilbakemeldinger og dermed blitt omgjort til en bitter og sær person.

Jeg kom over en som funderte om vriompeis også hadde betydning av den som søker svar. Den ser jeg i form av å argumentere for ting de ikke står for, og på den måten mulig lære. Det er i hvert fall derfor jeg gjør det selv.

Kortspillet Vri Åtter sies også å spille tilbake på betydningen av vriompeis, da spillerne skal være vanskelige mot hverandre og sørge for å gjøre det mer vrient. Uno har også samme effekt. Kom over et genialt spill med akkurat dette navnet;

(Bildet er lånt fra http://www.brikkerogbrett.com)

Så håper det hele ble en smule klarere, og at du kan se på en vriompeis som mer enn en vanskelig person. De er faktisk helt fantastiske 🙂

Reklamer
2 kommentarer leave one →
  1. Mille stein permalink
    29/10/2016 06:42

    Vriompeis kan også være et gammelt ord for komfyr, sier min mor på 93!
    Ganske logisk.

Trackbacks

  1. Hvorfor lesere havner på siden min « Vriompeis

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: